Naslovna Kultura „Prosjačka opera“ na pozorišnoj sceni posle 35 godina

„Prosjačka opera“ na pozorišnoj sceni posle 35 godina

16
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Povodom početka rada na novoj predstavi, „Prosjačka opera“ Vaclava Havela, u zaječarskom pozorištu održana je konferencija za medije.

Vladimir Đuričić, vd direktora Narodnog pozorišta Timočke krajine–Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ istakao je da odavno nije bilo prilike da se radi ovako velika i ambiciozna predstava u ovom pozorištu.

„Predstava je tolika da angažuje sve naše glumačke kapacitete i nekolicinu gostiju. Tu ima 20-tak likova i od ove predstave očekujemo mnogo. Pored svih glumaca našeg ansambla tu su dve gostujuće glumice kao i reditelj, kostimograf, dramaturg, scenograf. Pregovori oko muzike su pri kraju i javnost će biti obaveštena narednih dana. Veliko mi je zadovoljstvo da najavim početak rada na ovoj predstavi. Očekujemo da će ovaj projekat dati nova krila našem pozorištu,“ naglasio je Đuričić.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Reditelj predstave Božidar Đurović, inače reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, stari je prijatelj i saradnik zaječarskog pozorišta.

Đurović je podsetio da je već 13 godina vezan za ovu kuću na Zoranovim danima, ali sticajem okolnosti nikada nije režirao u ovom pozorištu. Najavljujući prvu čitajuću probu predstave „Prosjačka opera“, Đurović je istakao da je to za njega divno iskustvo, jedan lep prostor, lepo vreme i lep posao i izrazio nadu da će uspešna saradnja sa ovom kućom doprineti i kvalitetu predstave.

„Komad je odabran nakon dublje analize i dugotrajnih pregovora sa rukovostvom pozorišta, jer je repertoarska politika veoma bitna i izbor komada zavisi od ukusa uprave i reditelja, ali pre svega od pozorišnog ansambla. Glumci su duša pozorišta i ukoliko ne pronađete tekst koji će odgovarati ansamblu, mala je radost u tom poslu. S druge strane, jeste da živimo u vremenu kada se kultura u najboljem slučaju pretvara u zabavu, ali pozorište je sve osim zabave, a ne sme da bude dosadno. Trudili smo se da dođemo do komada koji nije igran u ovoj zemlji od 1983.godine,  kada je premijera bila u „Ateljeu 212“, u režiji Ljubomira Draškića, i od tada kod nas komad nije igran. Kao svaki dobar komad, stalno je živ, aktuelan, tako da i kada sam ga čitao posle dve decenije, stekao sam utisak da je juče pisan i baš za nas“, naglasio je reditelj Đurović.

Radnja „Prosjačke opere“ dešava se u 18. veku, ali to ne utiče na njenu aktuelnost .

„Nikada u istoriji nije bilo ni jednog društva koje nije imalo ozbiljnih problema, a svako dobro pozorište se  bavi tim problemima. Ovaj komad se bavi zanimljivim odnosom države i mafije. To je jedna odlična priča koja rasvetljava probleme svakog društva, pa i ovog, tako da nije samo naša već je opšte ljudska. Predstava će biti komunikativna jer govori o krizi identiteta i kako se na ljudsku psihu prelama društveni sistem“, istakao je Đurović i dodao:

„Uveren sam da smo napravili odličan izbor teksta i nije uobičajemo da se jedan mali ansambl, ne po kvalitetu već po broju glumaca, prihvati ovako velikog zadatka. Bitno je da za taj scenski preložak, za taj notni sistem imamo sjajan tekst jednog od najvećih dramskih pisaca 20.veka. Uvek sam se trudio da u svom okruženju imam najbolje, tražio sam uvek bolje od sebe. Ni ovog puta nisam pogrešio tako da je scenograf profesorka Milica Bajić Đurov, kostimograf Marina Vukasović Medenica, dramaturg  je Dr Ivana Koljenšić, a i dve mlade glumice iz Beograda.“

U predstavi igraju: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Irena Stanković, Milutin Vešković, Dragana Jovanović, Branislav Mijatović, Nataša Petrović,Jovana Stević, Jelena Rajić, Vujadin Milošević,Vladimir Milošević, Predrag Grbić i Gabrije Bećarević.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Scenograf Milica Bajić Đurov rekla je da joj je prvi susret sa zaječarskim pozorištem veoma prijatan i izrazila žaljenje što pre 11 godina nije lično primila nagradu za vizuelni identitet na Danima Zorana Radmilovića, za predstavu „Gospođa ministarka“.

Što se tiče scenografije ideja je svedena i više se oslanja na označavanje prostora nego što podstiče realizam, rekla je Bajić Đurov.

Kostimograf Marina Vukasović Medenica je istakla da je sa radošću i uz veliko profesionalno zadovoljstvo sarađivala sa ansamblom zaječarskom pozorišta pre 12, 13 godina i zbog lepih uspomena na profesonalni rad u divnoj atmosferi, obradovala se da što dolazi ponovo u Zaječar. Dodala je još i da je Božidarom Đurovićem radila više puta i da imaju kvalitetnu saradnju i dobro umetničko razumevanje, kao i da direktora Vladimira Đuričića dugo poznaje i da je saradnja uvek bila profesonalna i prijateljska. Što se tiče kostima, ovaj tekst ne podržava ideju da ostane u svojim istorijskim okvirima, pošto je veoma savremen, tako da će i vizuelni identitet predstave biti savremen što ne znači da će biti baš realistički kostim.

Premijera predstave „Prosjačka opera“ očekuje se na Danima Zorana Radmilovića, polovinom oktobra u Zaječaru.

- mesto za reklamu -
IZVORNPTK CK "Zoran Radmilović"