Svečano otvoren 27. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru (FOTO)

144
0
Foto: www.timokpress.rs

Svečanost otvaranja 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ započela je, nažalost, odavanjem pošte Mileni Dravić, divi srpskog i jugoslovenskog glumišta koja je juče preminula.

Obraćajući se prisutnima, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić je istakao da su se organizatori ovoga puta potrudili da festival bude bolji od prethodnog i da očekuju da će naredni biti bolji od ovog.

Foto: www.timokpress.rs

„Tokom devet festivalskih dana videćemo četiri najbolja pozorišta iz regiona: iz Beograda, Sarajeva, Banjaluke i Sofije, što me posebno raduje jer pozorište „Ivan Vazov“ nije ovde nikada gostovalo. Tu je naravno i Zoranovo matično pozorište „Atelje 212“, tu je i teatar Duška Kovačevića za koga je Zoran bio naročito vezan. Ono što je lepo i što je novina, to je da će „Zoranove dane“ ove godine zatvoriti Folklorno-plesna grupa iz kineske provincije Henan. Pored toga ove godine prvi put organizujemo Festival malih pozorišnih formi za koji se takođe nadamo da će biti tradicija ovog festivala. Tu su i brojni prateći programi, izložbe slika, promocije knjiga, okrugli stolovi i mnogo toga. Da festivalski program bude ovako dobar i bogat, doprinelo je iskustvo celog tima koji ovde radi, ali pre svega i velika pomoć prijatelja iz Srbije, Hrvatske i drugih krajeva Balkana. Pomogli su nam i Nenad Novaković iz Banjaluke i Duško Ljuština iz Zagreba kome smo dužni veliku zahvalnost jer zbog njega pozorište „Kerempuh“ prvi put dolazi u Zaječar. Pomogli su nam i Željko Hubač, Ivan Bekjarev i mnogi drugi“ , istakao je Đuričić i dodao:

„Kada smo u prošlom mandatu i moji saradnici i ja razmišljali o tome kako unaprediti Festival, razgovarao sam sa Nebojšom Bradićem koji je ove godine i predsednik žirija, i on mi je dao dobar savet- samo regionalno povezivanje. Mislim da je on zadovoljan načinom na koji smo njegov savet pretočili u praksu i da ćete i vi u tome uživati“.

Na molbu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, pozorišnoj publici se umesto njega obratio Njegovo preosveštenstvo, Episkop timočki gospodin Ilarion koji je istakao da je ovaj poziv radosno prihvatio, s obzirom na to da nema često priliku da se vidi lice u lice sa ovakvom vrstom auditorijuma. On je publici i gostima čestitao praznik Pokrova Presvete Bogorodice, i zahvalio se na nedavno okončanoj odličnoj saradnji Crkve i zaječarskog pozorišta u organizaciji Festivala hrišćanske kulture.

Foto: www.timokpress.rs

„I ovi „Dani Zorana Radmilovića“, s obzirom na to da se održavaju već 27 godina, su još jedno svedočanstvo da ovaj grad ima svoju perspektivu“, rekao je Episkop timočki Ilarion, posebno pozdravljajući goste koji će u Zaječaru boraviti u okviru pozorišnih dana, naglasivši da Zaječarcima kao domaćinima neće biti teško da im ukažu tradicionalno gostoprimstvo, koje će za njih ostati u jednoj lepoj uspomeni.

Zamenik ministra kulture Republike Bugarske, Rumen Dimitrov

Zamenik ministra kulture Republike Bugarske, Rumen Dimitrov izrazio je istinsko zadovoljstvo što se nalazi u gradu proslavljenog glumca Zorana Radmilovića gde prisustvuje otvaranju Festivala, koji istrajno podstiče stvaralačku fantaziju pozorišnih umetnika. Dimitrov je istakao da je od velikog značaja što će u okviru Festivala nastupiti i glumci pozorišta “Ivan Vazov“ iz Sofije.

Radoš Bajić, glumac i reditelj ; Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Poziv da vam se obratim i prigodnom besedom otvorim ovu značajnu kulturnu manifestaciju sa pozornice na kojoj su poslednjih decenija briljirali gospodari iluzija i velemajstori pozorišne umetnosti – doživljavam kao veliku čast. Nažalost, stvarnost zna da bude toliko besmislena, haotična, žalosna i teška, lažna i štetna da ponekad pomislimo da nam je bolje i zdravije da nikada i ne izlazimo na svetlost dana, već da što duže ostanemo u teatralnom mraku, koji nam omogućava da u svojoj imaginaciji stvorimo bolji svet za nas i našu decu… Bez obzira što sam dovoljno dugo u ovom poslu nisam bio te sreće da se negde profesionalno sretnem sa velikim Zoranom Radmilovićem, da mu dobacim makar jednu repliku i da mu budem skromni partner, makar na nekom filmu, u tv drami ili tv seriji, ali zato sam ga, od 299 predstava „Radovana trećeg“ genijalnog Dušana Kovačevića, u kojoj je Zoran ostvario briljantnu ulogu svog života, gledao makar 30 puta“, naglasio je Radoš Bajić, glumac i reditelj i dodao:

„Čast da baštinite veliko delo Zorana Radmilovića pripala je vama, drage kolege, koji ćete od večeras svojom umetnošću nastaviti da popravljate i činite život lepšim i vama draga publiko za koju verujem da nećete štedeti dlanove“.

Foto: www.timokpress.rs

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uručio je Radošu Bajiću srebrnjak sa likom Zorana Radmilovića i zahvalio mu što se odazvao njegovom pozivu i otvorio Zoranove dane.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Na otvaranju Zoranovih dana premijerno je izvedena predstava zaječarskog teatra “Audijencija” i „Vernisaž”  Vaclava Havela, koja oduševila mnogobrojnu publiku. Gledaoci su uživali u odličnoj glumi Miloša Đuričića koji tumači Vanjeka, Igora Borojevića u ulozi Sladeka, kao i Ane Bretšnajder u ulozi Vere i Miloša Tanaskovića u ulozi Mihaila. Ukupnom utisku doprinela su sjajna rediteljska rešenja Božidara Đurovića, odlična scenografija Milice Bajić Đurov, kao i originalni kostimi Marine Vukasović Medenice.

Foto: www.timokpress.rs

Predstava Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” je van konkurencije za glavne festivalske nagrade. Žiri na čijem je čelu pozorišni reditelj Nebojša Bradić, dodelio je Zoranov brk Igoru Borojeviću za lik Sladeka.

Foto: www.timokpress.rs
Foto: www.timokpress.rs

Na pres konferenciji nakon premijere, Borojević je naglasio da mu je teško da kaže bilo šta posle predstave, jer se emotivno ispraznio ali da se nada da je sve bilo onako kako bi trebalo.

„Svakako da godi priznanje koji nosi Zoranovo ime. Reći o Zoranu Radmiloviću bilo šta je veoma teško jer je sve već izrečeno. Nadam se da sam večeras zaslužio Zoranov brk kao i da ću vremenom opravdati nagradu koju sam dobio“, rekao je Borojević.

Foto: www.timokpress.rs

„Uživao sam radeći sa ovim divnim ansamblom i sa Igorom Borojevićem koji je glumac Narodnog pozorišta iz Užica. Nakon premijere imam jedan poseban osećaj, a celu emociju i energiju prenosim na glumce. Ovaj komad govori o jednom vremenu pre 50 godina, ali dobro funkcioniše i u ovim promenljivim društvenim okolnostima. Zahvalan sam publici u Zaječaru što je podržala naš rad. Kada pripremate predstavu u čast Zorana Radmilovića, to vas posebno obavezuje da predstava bude prihvaćena od strane publike“, istakao je Božidar Đurović, reditelj.

Foto: www.timokpress.rs

27. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ nastavlja se večeras od 20 sati nastupom hrvatskog Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba sa predstavom „Ustav Republike Hrvatske“, po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, a u režiji Vinka Brešana.

U okviru pratećeg programa Festivala, u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac biće otvoren 1. Festival malih pozorišnih formi. Nebojša Dugalić izvešće monodramu „Ispovest Dmitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog u produkciji Madlenijanuma. Festival će, u 18 sati, svečano otvoriti glumac Ivan Bekjarev.

Iz današnjeg  pratećeg programa Festivala izdvaja se i izložba radova srpskog slikara Miloša Šobajića, koja će biti otvorena u 19 časova u Radul begovom konaku u Zaječaru, kao i promocija knjige Duška Ljuštine „Rasprodano” koja će od 19:30 biti priređena  u foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”.

Foto: www.timokpress.rs
Foto: www.timokpress.rs