Zaječar: Predstavom “Bog te mazo” završen Festival malih pozorišnih formi

153
0
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Predstavom ,,Bog te mazo“ u izvođenju Šabačkog pozorišta, spuštena je zavesa na ovogodinji prvi Festival malih pozorišnih formi. Monodrama je nastala po motivima romana ,,Osma ofanziva“ Branka Ćopića gde režiju potpisuje Tomo Кuruzović, a u ulozi Pepe Bandića gledali smo sjajnog Zorana Кarajića. On nam na duhovit način priča priču kako je kao krajišnik prošao sedam ratnih ofanziva, ali ga je na kraju sačekala ona osma za njega najteža. Prilagodjavanje gradskoj sredini, novim životnim navikama i potpuno drugačijim okolnostima. On prepričava školovanje u večernjoj školi, izlaske u pozorište, nov način življenja i promenu životnih stavova. Ono što je zanimljivo je da je predstava igrana skoro hiljadu i dvesta puta i publika je obožava. Počev od one najmladje do najstarije, gde se svako pronalazi na svoj način i prepoznaje neku simboliku. Tako je bilo i u Zaječaru gde je publika uživala ali i komunicirala sa glumcem u toku izvodjenja.

,,Radujem se što gostujem u Zaječaru. Volim ovaj grad i vaše pozorište. Nije lako organizovati jedan ovakav Festival. To znam jer i mi imamo jedan u Šapcu a zove se ,,Pozorišno proleće“. Na moju veliku radost Zoranovi dani idu dobro, predstave su odlične a posebno pozdravljam ideju o maloj sceni koja će nadam se zaživeti ovde jer je prostor sjajan“, rekao je glumac Zoran Кarajić.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

On je dodao da se nikada nije takmičio jer je zapravo njemu pozorište život, a on taj život živi upravo na sceni. Ipak nagrade su bile neminovne a za ovu predstavu ih je bilo dosta. Кao najdražu Кarajić izdvaja prestižnu nagradu koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, a koju je za ovu ulogu dobio iste godine kada i Zoran Radmilović, Bora Todorović i Mira Banjac. Tu je još i nagrada za najboljeg glumca na Festivalu malih scena u Sarajevu. Predstava ,,Bog te mazo“ igrana je u svim zemljama bivše Jugoslavije kao i širom Evrope.

Stručni žiri Festivala malih pozorišnih formi u sastavu : Ivan Bekjarev,  Irena Stanković i Predrag Grbić, proglasiće na zatvaranju Zoranovih dana , u ponedeljak 22. oktobra  najboljeg glumca Festivala malih pozorišnih formi.