„Balkanski špijun“ na Zoranovim danima: Nela Mihailović dobila nagradu žirija

404
0
Zaječarsko pozorište
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Predstava „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta iz Beograda oduševila je zaječarsku  publiku sedme festivalske večeri na „Danima Zorana Radmilovića“. Predstava je izvedena u zaječarskom teatru  samo 20 dana posle premijere u Beogradu. „Zoranov brk“ za najbolju glumu u predstavi žiri kojim je predsedavao Nebojša Bradić dodelio je Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović.

„Ogromna mi je čast i zadovoljstvo i ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi ime  Zorana Radmilovića“, istakla je Nela Mihailović u obraćanju novinarima.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Početak predstave mi je bio posebno uzbudljiv. Dok sam čekala da izađem na scenu čula sam insert iz  Кralja Ibija i glas Zorana Radmilovića. Pomislila sam koliko je inspirativno izaći na scenu posle tog glasa, koliko je uzbudljivo igrati na sceni pozorišta koje nosi ime Zorana Radmilovića, jednog od najvećih glumaca glumišta čitavog regiona. Danica Čvorović je uloga koja meni mnogo znači i mislim da je to nešto što sam ja najbolje uradila. I kada dobijete potvrdu ovakvom nagradom, onda je to veliko zadovoljstvo “, naglasila je Nela Mihailović

Dramaturg i reditelj predstave Tanja Mandić Rigonat u svom scenskom čitanju dela promenila je biografije Ilije Čvorovića i podstanara, kao i delove teksta. Кako je istakla na konferenciji za novinare, u originalnoj drami Dušana Кovačevića Ilija Čvorović je čovek koji je odležao na Golom otoku i koji se od žrtve pretvara u progonitelja. U predstavi Ilija ima 50 godina, doživeo je krvavi raspad Jugoslavije, zemlje koju je voleo i sada se identifikuje sa Srbijom a ne sa nekom strankom i  nema brata blizanca, već sestru. Petar Jakovljević, podstanar u predstavi je mladić koji je pred bombardovanje otišao u Pariz posle druge godine Filološkog fakulteta i vraća se u zemlju sa željom da pokrene proizvodnju muških odela. Кako je Tanja Mandić Rigonat istakla, i Ilija i Petar vole ovu zemlju ali se iz dve ljubavi izrodi katastrofa jer država manipuliše ljudima.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilovic“

U susretu sa novinarima govorili su i ostali glumci iz predstave: Ljubomir Bandović, koji je tumačio lik Ilije Čvorovića, Milutin Milošević u ulozi Petra Jakovljevića, Dušanka Stojanović Glid – Đura, Ilijina sestra bliznakinja,  Vanja Milačić, spikerka. Naglasili su da je  rad na predstavi  „Balkanski špijun“ najavio promene koje će se dešavati u našem pozorišnom svetu.