Održan festival „Jelo i delo“ u Negotinu

144
0
FOTO: negotin.rs

Festival „Jelo i delo“, treći po redu, održan je u petak 31. avgusta i subotu 1. septembra 2018. godine, u lepom ambijentu restorana „Konak“, u centru Negotina, navodi negotin.rs.

Prvo veče Aleksandar Gatalica, književnik, dobitnik NIN-ove nagrade, prevodilac sa starogrčkog i muzički kritičar, pripremao je jelo rižoto milaneze sa belim vinom „Matalj“ i govorio o romanu „Lagum“ Svetlane Velmar Janković.

Drugo veče festivala, književna kritičarka, teoretičarka, profesorka i autorka udžbenika, Ana Stišović pripremala je jelo biftek u sosu od pečuraka, meda, kupina i crvenog vina „Matalj“ (po receptu iz 1290. godine) i govorila je o delu „Ime ruže“ Umberta Eka.

FOTO: negotin.rs

U pratećem, književnom programu, pod nazivom „Knjigohranilište“, u promotivnoj sali na dečjem odeljenju negotinske biblioteke, predstavljen je novi naučni roman Aleksandra Gatalice „Poslednji argonaut“, u izdanju „Službenog glasnika“. Pored autora, o romanu je govorila i dr Ana Stišović. Inače, posle premijernog predstavljanja u Beogradu, ovo je druga promocija šesnaestog romana A. Gatalice.

Organizator manifestacije je Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ Negotin, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Negotin i vinarijom „Matalj“ i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin. Sponzor festivala bila je i ove godine porodična kompanija DOO „Tekijanka“.