Obležena godišnjica smrti Zorana Radmilovića u Zaječaru

169
0
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U znak sećanja na velikana našeg glumišta Zorana Radmilovića, koji je preminuo na današnji dan pre 33 godine, predstavnici Narodnog pozorišta Timočke krajine  – Centra za kulturu “Zoran Radmilović“ položili su  venac na njegov spomenik u Zaječaru.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu. Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 „Kralj Ibi“. 

Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića „Čudna devojka“, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.

Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi „Radovan III“ i svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985. uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.