Zaječar: U ovoj godini veća sredstva za poljoprivredne proizvođače

2
Skupština grada Zaječara
Skupština grada Zaječara , Foto: M.J.
Skupština  grada Zaječara usvojila je Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2019. godinu.

Za pomoć poljoprivrednicima ove godine opredeljeno je 20 % više novca nego prošle godine a u odnosu na 2017. godinu 50 % više sredstava, istakla je prilikom predstavljanja programa Vesna Stanković, gradski većnik za poljoprivredu.

„Za poljoprivrednike je opredeljeno 18 miliona 750 hiljada dinara. Ustanovili smo da je najbolje razvijati poljoprivredu po sektoru. Na primer, u sektoru proizvodnje prva mera je nabavka kvalitetnih grla u govedarstvu, a druga u ovčarstvu. Poljoprvrednik može da iskoristi 140.000 za nabavku za svoje gazdinstvo, što je 20% više u odnosu na prošlu godinu. U sektoru voćarstva imamo 13 mera, a najveće interesovanje je bilo za nabavke mehanizacije u voćaratvu. Novina je nabavka žičane ograde za ograđivanje voćnjaka. Ove godine poljoprivrednici će moći da koriste 70% od iznosa računa za sadnice, a 60% za mehanizaciju„.

Veća davanja i za pčelare

Gradska većnica za poljoprivredu je dodala da je došlo do izmena i u sektoru pčelarstva, kao i da ima još izmena u sektoru za pakovanje gotovog proizvoda.

„Maksimalan iznos pčelari mogu da koriste od 80.000 na nivou sektora, ili po 40.000 dinara pojedinačno. Za gazdinstva je opredeljeno oko 13,5 miliona dinara. Ima još dodatnih mera koje se odnose na pakovanje i na gotov proizvod. Takve mere su: sektor za pakovanje i preradu mleka, sektor voća za prozvodnju vina i rakije i za pakovanje pčelinjih proizvoda“, rekla je Stankovićeva.

Nove mere

Postoji i mera klasifikacije zemljišta. Na primer ako je strategija razvoj voćarstva, mora da se nabave samo kvalitetne sadnice. Treba i da se omogući proizvođačima da potpuno besplatno urade analizu zemljišta. Uvedena još jedna nova mera, a to je ulaganje u infrastrukturu. Tu se misli prvenstveno na kopanje bušotina u cilju navodnjavanja. Uslovi će precizno biti definisani kroz konkurse. Imaćemo izdvojena sredstva i za udruženja, koja prošle godine nismo utrošili“, kaže Stankovićeva.

Proizvođači su u prošloj godini mogli da koriste sredstva samo po jednom konkursu. U ovoj godini moći će da konkurišu na više konkursa u okviru sektora.

Prioritete pri dobijanju sredstava imaće oni koji nisu koristili dosadašnje mere, proizvođači sa prebivalištem na selu sa područja Zaječara kao i nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina.

Konkursi će biti objavljeni krajem marta, početkom aprila.

Na 23. sednici zaječarskog parlamenta, usvojen je između ostalog i Plan detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare „Heiniken Srbija“ u Zaječaru. Odbornici su usvojili i Rešenje o obrazovanju Komisije za planove grada Zaječara.