MUZEJI ZA 10
Foto: www.timokpress.rs

Projekcija dokumentarnog filma o Gamzigradu

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u sredu, 15 maja u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ prikazan je dokumentarni film o Gamzigradu.

Ovaj dokumentarni film prvi put je prikazan 22. marta 1980. Obuhvata tadašnji presek onoga što je do tada urađeno i što se znalo o arheološkom nalazištu „Gamzigrad“.

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

U filmu govore Vekosav Popović koji je pripremio istraživanje Gamzigrada inače prvi upravnik zaječarskog Narodnog muzeja. Kao narator u filmu pojavljuje se i prof. Dragoslav Srejović, koji je 1970. rukovodio istraživanjima, kada su objavljenja najznačajnija istraživanja.

muzeji za 10
Maketa Feliks Romulijane Foto: www.timokpress.rs

Film je nastao četiri godine pre nego što je otkrivena arhivolta sa natpisom „Romulijana“ i 13 godina pre nego što je otkrivena glava cara Galerija.

Kako je istakla Maja Živić, direktorka Narodnog muzej „Zaječar“, ovo nije prvi film o Feliks Romulijani, ali jeste prvi dugometražni dokumentarni film. Film je nastao u produkciji RTS-a u naučno-istorijskoj redakciji.

Muzičko-poetsko veče „Steva i prijatelji“ u Radul begovom konaku

Foto: www.timokpress.rs

Nakon projekcije dokumentarnog filma u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u Radul begovom konaku je organizovano muzičko-poetsko veče „Steva i prijatelji“.

muzeji za 10
Foto: www.timokpress.rs

Pogledajte još o manifestaciji „Muzeji za 10“ u Zaječaru:

- mesto za reklamu -