Naslovna Kultura Održana promocija izdanja Sterijinog pozorja u Zaječaru

Održana promocija izdanja Sterijinog pozorja u Zaječaru

12
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U foajeu zaječarskog teatra, održana je promocija izdanja Sterijinog pozorja u proteklih godinu dana, koju je vodio direktor Sterijinog pozorja – teatrolog dr Miroslav Miki Radonjić.

Promocija je održana u okviru pratećeg programa „Zoranovih dana“ koji se održavaju 27. put u Zaječaru.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Jedno od najvažnijih izdanja je “Antologija savremene slovačke drame”, koja je objavljena u saradnji sa Pozorišnim institutom iz Bratislave. U toj antologiji, koju je priredila Vladislava Feketa, rodom iz Bačkog Petrovca, a direktor pomenutog instituta u Bratislavi, objavili smo deset drama savremenih slovačkih autora, koje su nastale u prethodnih 10-ak godina. To je dobra prilika da se naša čitalačka publika, a i pozorišna javnost upoznaju sa temema, estetikom i poetikom savremenih slovačkih autora i možda će se naći zainteresovani u našim pozorištima da jedan od tih tekstova postave na našim scenama“ – rekao je dr Miroslav Radonjić i dodao:

„Ono što je važno jeste to što časopis Sterijinog pozorja “Scena”, koji izlazi u kontinuitetu već 53 godine i jedan je od najznačajnijih pozorišnih časopisa u Evropi, ponovo izlazi četiri puta godišnje na srpskom jeziku i jedan broj na engleskom. Redakcija na čijem je čelu Miloš Latinović pobrinula se da teme u tim časopisima budu vrlo atraktivne, da se bave domaćom i evropskom teatrologijom, dramaturgijom i svim temama vezanim za razvoj pozorišne umetnosti. Naravno, fokus je na onome što se dešava u našoj savremenoj dramaturgiji i u našem pozorišnom životu.“

Radonjić promovisao je još tri knjige u izdanju Sterijinog pozorja: ”Pozorišni Direr“ Aleksandra Milosavljevića, doktorski rad Gordane Todorić o Aleksandru Popoviću i doktorat Zorana Maksimovića “Hede Gabler na scenama srpskih pozorišta“.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“
- mesto za reklamu -
IZVORNPTK CK "Zoran Radmilović"